Wat is craniosacraal therapie?

Bij craniosacraal therapie

luister ik naar je lichaam met mijn handen.

Zo kan jouw lichaam

ook met jou praten.

Daardoor kan het loslaten,

wat het niet meer nodig heeft...


Craniosacraal therapie is een lichaamsgerichte therapie die vanwege het brede werkingsgebied en de goede resultaten steeds bekender wordt. Middels craniosacraal therapie kun je werken van heel concrete fysieke klachten tot emotionele klachten tot het spirituele gebied.

Craniosacraal therapie is gebaseerd op het ritme waarmee de hersen / ruggemergvloeistof beweegt. Zo bekend als het ritme van de ademhaling en het hartritme zijn, zo onbekend is dit ritme. Toch is het een heel fundamenteel en belangrijk ritme dat in het hele menselijk lichaam doorwerkt. Dit ritme is ook afhankelijk van hoe beweeglijk de beenderen van het hoofd zijn en van een goed functionerende wervelkolom. Al het bindweefsel van het menselijk lichaam is ook weer met dit ritme verbonden. Talrijke duidelijke en vage klachten zijn terug te voeren op een verstoring in dit ritme of op verstorende invloeden van buitenaf die we in ons bindweefsel hebben opgeslagen.

Zelfherstellend vermogen

Gelukkig heeft de mens een heel groot zelfherstellend vermogen om allerlei grote en kleine fysieke en emotionele trauma's te verwerken. Alleen soms, als er te veel verstorende invloeden van buitenaf in het lichaam binnenkomen, grijpt het lichaam naar noodmaatregelen. Wat te veel is om te verwerken wordt opgeslagen in het bindweefsel en kan daar als het ware verharden. We hebben er dan niet zo'n direkte last meer van, omdat we er als het ware omheen gaan leven en blokkades in ons lichaam vormen. Alleen de prijs die we ervoor betalen is dat het lichaam gaat compenseren en we dan weer andere klachten kunnen krijgen. Of wat vage klachten houden waar geen oorzaak voor te vinden lijkt te zijn.

Craniosacraal therapie richt zich op deze gebieden waar onbalans is en ondersteunt het lichaam via heel zachte aanraking om alsnog weer verder zijn zelfgenezende vermogen te gebruiken. Dit op de plekken waar dat ten tijde dat het trauma opgelopen werd nog niet mogelijk was, omdat kunnen doorgaan toen belangrijker was dan verwerking van het trauma.

Ieder mens heeft een groot zelfherstellend vermogen en de kunst van craniosacraal therapie is om dat vermogen aan te spreken.

Over craniosacraal therapie valt heel veel te vertellen, maar wat het werkelijk is, kun je eigenlijk pas ontdekken als je het voelt.