Biodynamische craniosacraal therapie

is een zachte en subtiele aanpak van het menselijke lichaam. Biodynamische craniosacraal therapie (BCST) werkt met onze kern, de kern van onze zijn. Het benadrukt ons inherente vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen in de juiste omstandigheden en pleit niet voor het gebruik van externe krachten, waardoor het extreem veilig, zachtaardig en niet-invasief is. Hieronder een meer technische uitleg. In de rechterkolom een wat minder technische uitleg.

De oorspronkelijke blauwdruk of energetische matrix van ons lichaam-geestesysteem (ze zijn niet gescheiden) is een georganiseerde condensatie van potentie - vitaliteit of levensenergie - die aanleiding geeft tot onze specifieke fysieke structuur. Deze "potency" is de intelligente levenskracht die de structuren in ons lichaam organiseert, ons beschermt tegen de invloeden die we in het leven tegenkomen en die fungeert als onze 'innerlijke arts'. Het is beschreven als een soort 'vloeibaar licht' of vloeistof in de vloeistoffen.

Onze fysieke / energetische structuur wordt voortdurend beïnvloed door de krachten van het leven - onze levenservaringen en -omstandigheden en compenseert deze effecten op de best mogelijke manier als geheel. Dus elke afwijking van de originele blauwdruk is eigenlijk een uiting van onze gezondheid aan het werk. Dit is een paradigmaverschuiving vanuit het standpunt dat er een 'ideale' structuur is die we moeten handhaven en herstellen. Ons menselijke systeem handhaaft altijd de beste staat van homeostase dat het de aanwezige omstandigheden kan geven.

De vitaliteit die voor ons beschikbaar is, kan echter ernstig uitgeput zijn als veel ervan werkt om deze voorwaardelijke krachten te beheersen en te centreren - bijvoorbeeld toxines, pathogenen, emotionele en fysieke effecten. Ons systeem wordt dichter en trager, minder vloeibaar en we kunnen symptomen van vermoeidheid, depressie, fysieke pijn en malaise ervaren.

Onder de juiste omstandigheden kan de "potency" uit zijn beschermende functie komen en een helende functie beginnen uit te drukken, waardoor de voorwaardelijke krachten worden teruggebracht naar de omgeving en een nieuwe homeostatische balans wordt bereikt. De levenskracht-energie die eerder is verbonden aan het "overleven", wordt bevrijd en komt weer tot beschikking van het geheel, en de persoon kan zich lichter voelen, meer op zijn gemak voelen en meer leven.

Fysiek kan het alle delen van ons lichaam beïnvloeden.

Emotioneel kan de biodynamische cranio zeer diepe en primaire patronen bevrijden zonder nog diep trauma's te hoeven herbeleven.

Geestelijk kan de biodynamische craniosacraal therapie deuren openen van ons hart en onze ziel, diepe veranderingen brengen in ons leven.

Voorgaande uitleg klinkt erg ingewikkeld, doordat het moeilijk in simpele woorden uit te leggen is, eigenlijk bijna niet uit te leggen is als je het niet zelf gevoeld hebt.
Toch wil ik proberen dit technische verhaal wat meer te vertalen naar hoe het "voelt".

Als iemand op de behandeltafel ligt, kun je als je je er op afstemt, drie verschillende lichaamsritmes voelen. Dat van het fysieke en tastbare lichaam, dat van een soort energetische laag eromheen van ongeveer 50 centimeter, en dat van het lichtlichaam.

Als je samen met de cliënt je steeds dieper samen in dat ritme van het lichtlichaam kunt verbinden, voel je dat je in iets veel groters en diepers van jezelf terecht komt dan wat je in je gewone dagelijkse "ikje" tegenkomt. Je maakt contact met een veld van Liefde en Wijsheid met de hoofdletters. Een veld vol potentie met organiserende en helende krachten in het lichtlichaam. Door in dat veld te zijn, komt dat veld ook in beweging en laat voelen waar die potentie in het lichaam verandering teweeg kan brengen. Dat veld kent ook geen tijd. Je kunt daardoor in contact komen met zelfs hoe dingen voelden in je embryonale stadium en in dat veld kunnen dingen uit die tijd ook geheeld worden. Dat kan bijvoorbeeld een embryonale spanningslijn zijn die oplost en waardoor huidige rugklachten verdwijnen.
Maar ook een oude emotie kan opduiken die in het "nu" dat er ook tegelijk is, opgelost kan worden.

Als therapeut volg je wat er gebeurt, en je houdt je handen bij de helende krachten die aan het werk zijn. Als therapeut kun je alleen een intentie als/en een soort vraag van de cliënt in het veld meenemen, en in het lichtlichaam wordt beslist wat ermee gedaan wordt. Je stuurt dus helemaal niets, je volgt alleen maar. Daardoor is deze therapievorm dus ook totaal niet invasief, het is alleen maar het eigen zelfhelend vermogen van de cliënt dat aan het werk is, een zelfreorganiserend vermogen. En dat kiest ook uit wat er op dat moment wel en niet mogelijk is, wat er gereorganiseerd wil worden. Dat kan een fysieke klacht zijn, dat kan emotionele trauma-energie zijn, dat kan een spiritueel issue zijn. Kortom, het kan met elk denkbaar menselijk aspect te maken hebben.

Wat wel ongeveer in elke behandeling gebeurt is dat mensen een hele sterke ontspanning ervaren, doordat ze als het ware kunnen rusten in zichzelf, een heelheid in zichzelf ervaren. Als mensen van de bank afkomen, zie ik vaak hun ziel weer helemaal door de ogen stralen, omdat ze zichzelf weer een stuk teruggevonden hebben.