Centrum Celestien
Praktijk voor groei en bewustwording
Hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid
Over hooggevoeligheid, ook wel HSP genoemd, wordt de laatste jaren steeds meer geschreven. Steeds meer mensen ontdekken dat zij of hun kinderen hooggevoelig zijn en willen daar iets mee doen.
 
Wat veel hooggevoelige mensen gemeenschappelijk hebben, is dat hun aura groter is dan goed is voor hun welzijn en ze vaak moeite hebben met hun aarding. Dat versterkt nou juist ook net weer het vatbaar zijn voor alles wat er om hen heen gebeurt. Daardoor gebeurt het makkelijker dat ze de stemming van een ander overnemen, pijnen voelen die niet hun pijnen zijn, onwel worden in de drukte, moeite met concentratie, even niemand om je heen willen, je niet meer jezelf voelen enzv. Als het energiesysteem onvoldoende beschermd is en “vervuild” raakt, geeft dat allerlei klachten. Dit kan variëren van hele vage klachten die ook niet met hooggevoeligheid in verband gebracht worden tot heel specifieke klachten waarvan iemand precies weet hoe en waar hij ze opgelopen heeft.
Van alle klachten is er één die het meest naar voren komt: moeheid. Dit is een heel andere vermoeidheid dan de vermoeidheid na grote inspanning, overbelasting of ziekte.
 
Hooggevoeligheid heeft ook heel mooie kanten. Hoe beter het eigen energiesysteem beheerd kan worden, hoe meer er van die mooie kanten genoten kan worden.
Voor een groot deel van de hooggevoelige mensen gaat dit helaas meestal niet in alle opzichten vanzelf. Hooggevoeligheid is ook bij iedereen weer anders. We hebben niet geleerd hoe om te gaan met deze gevoeligheid, weten niet waar de valkuilen liggen, weten niet wat we er zelf aan kunnen doen om bovengenoemde klachten te voorkomen. Gelukkig komt er wel steeds meer kennis over wat het is om hooggevoelig te zijn en hoe daarmee om te gaan.
 
In mijn praktijk kan ik ook ondersteuning bieden bij de begeleiding van hooggevoeligheid. Deze ondersteuning is voor iedereen weer anders, doordat ieder mens uniek is in zijn eigen gevoeligheden en waar hij is op zijn ontwikkelingsweg. Bij deze ondersteuning gebruik ik vaak het spiertesten. Daarbij richt ik me op het hogere en wetende deel van de ander. Dat weet namelijk veel beter dan ik wat er nodig is op dat moment en waarmee aan de slag te gaan. Het is zo ontzettend belangrijk om alles in eigen tempo te kunnen doen. Dingen forceren werkt alleen maar averechts. Met liefde en zonder veroordeling eerlijk naar jezelf kijken en naar wat er op dat moment mogelijk is werkt veel beter. Soms is ook daarbij wat hulp nodig, is dat het nou ook juist net waar de schoen wringt en waardoor iemand steeds verder van zichzelf af is komen te staan. Steeds maar hebben proberen te voldoen aan alles wat de omgeving vraagt zonder te weten wat er voor jezelf belangrijk is.
 
Leren omgaan met hooggevoeligheid is vaak een weg terug naar jezelf en ook jezelf kunnen geven wat je nodig hebt. De eigen kracht herontdekken en van daaruit beschermd zijn. En de onderliggende kracht is heel mooi en groot!
 
Ook craniosacraal therapie kan hierbij heel waardevol zijn. Het kan een aanvulling zijn om weer echt contact met het eigen lichaam te krijgen en je daar gecentreerd te voelen en veilig te weten. Of om gevoelens die nog vast zaten los te laten.
Weer meer contact met het eigen lichaam krijgen is vaak nodig omdat als het ware ten dele het eigen lichaam verlaten is. Dit is vaak een (nood)oplossing geweest voor het té veel voelen, niet overweldigd te raken door die gevoelens. Een oplossing die misschien ook lang echt het beste alternatief was, maar die misschien nu niet meer nodig is.
 
Hooggevoelige mensen reageren vaak ook erg goed op bloesemremedies. Deze kunnen ook een goede ondersteuning bieden. Er zijn bijvoorbeeld bloesems die helpen om de aura af te schermen, of de aura te reinigen. Bloesems die ondersteunen om de eigen kracht te kunnen voelen. Eigenlijk is er voor elke specifieke situatie ook een specifieke bloesemremedie te vinden.
 
 
 
HomeCraniosacraal therapieVisceraal therapieSpiertestenBloesemremediesKristallenHooggevoeligheidStervensbegeleidingErvaringen